Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mappa szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2012. december 8., 10:14-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

mappa (főnév)

Dosszié.jpg

1. Iratrendező tok, iratgyűjtő, irattartó; általában kartonpapírból vagy műanyaglapból készítik.

A polcon külön-külön mappákba gyűjtve sorakoztak az elintézett ügyek iratai. A mappákra ragasztott különféle színű csíkok a tartalmukra utaltak.


2. Régies, elavult: Egy terület térképe, kicsinyített síkbeli ábrázolása; olyan (színes) rajz, amely a Föld egy részének vagy területének felszíni tagolódását, domborulatait és részeit ábrázolja egységesen megállapított jelek és meghatározott arányú kicsinyítés segítségével.

Autóvezetéskor a vezetőnek szüksége lehet egy mappára, hogy megnézze, merre halad a helyes útirány. Az iskolában földrajzórán mindig használnak mappát.


Eredet [mappa < középmagyar: mappa (atlasz < térkép) < latin: mappa mundi (világtérkép, „földabrosz”) < mappa (terítő)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)