Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Latin szó jelentése

latin (főnév)

Latin.jpg

1. Történelmi: Itáliai nép, amely a félsziget középső részén, a Tiberis folyó torkolata körül, a tengerparton élt. (Többes számban használjuk.)

A latinok a mai Olaszországban éltek. A latinok utódai más törzsekkel együtt a mai olaszok ősei. A latinok alapították Róma városát. A latinok eredeti területe a mellékelt képen a barna rész.


2. Történelmi: Itáliai személy, főleg férfi, aki a félsziget középső részén, a Tiberis folyó torkolata körül, a tengerparton élt.

Egy latin különbnek gondolta magát a más népekhez tartozó embereknél. A latin egy görögöt fogadott fel nevelőnek gyereke mellé.


3. Itáliai eredetű nyelv, amit először a közép-itáliai Tiberis folyó környéki törzs beszélt, és későbbi használata elterjedt egész Európában.

A latin Magyarországon 1844-ig volt az államigazgatás hivatalos nyelve. Évszázadokon keresztül a latin volt a tanult emberek nemzetközi nyelve.


4. Oktatás: Iskolai tantárgy, amely ezt (2) a nyelvet tanítja.

Régen minden középiskolában volt latin. Ma is lehet latinra járni, de nem minden iskolában tanítják.


Eredet [latin < latin: Latinus (latin, „alföldi”) < Latium (tartománynév, „nagyalföld”) < latus (széles) < görög: platüsz (széles, nagy) < szanszkrit: prathati (elnyúlik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 263 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)