Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mai magyar szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2009. szeptember 12., 12:35-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

mai magyar (melléknévi kifejezés)

Mai magyar.jpg

A magyar nyelv az 1920-as évek elejétől napjainkig tartó korszaka. Ez az I. világháborút lezáró békeszerződéssel és a történelmi Magyarország felosztásával kezdődött. Ebben a korban alakult ki a ma beszélt magyar nyelv, az irodalmi nyelv és a mai helyesírás.

A 20. századi modernizálódással, a rohamos technikai fejlődéssel csökkent a nyelvjárások szerepe, számottevően bővült a kommunikáció szóban és írásban, személyes és tömeges szinten egyaránt. Eleinte erős volt a német befolyás, később megjelentek orosz szavak, az utóbbi évtizedekben megnőtt főleg az angolból - az amerikai angolból - átkerülő idegen szavak száma. Az irodalmi nyelv tovább egységesedett, a nyelvtanba önkényes tilalmakat vezettek be.

Jellemzője az elcsatolt országrészek kiesése a fő nyelvi fejlődésből: erősödött azok különálló változása. Ezeken a területeken jellemző lett a kétnyelvűség, illetve a magyar nyelv mellőzése.


Eredet [mai magyar < mai + magyar]


(A mellékelt kép forrása a Wikipédia.)


WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)