Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Angol szó jelentése

angol (főnév)

Angol1.jpg

1. Egy Brit-szigeten élő nép, amely főleg a sziget déli, középső részén élő emberek közössége (a képen piros szín jelzi a területet). (Többes számban használjuk.)

Az angolok a kelta szigetet szállták meg az 5. században. Az angolok kezdetben az egyik megszálló törzs tagjai voltak.


2. Egy Brit-szigeten élő személy, aki főleg a sziget déli, középső részén él, vagy onnan származik.

Észak-Amerika első telepesei közt sok volt az angol. Egy skót és egy angol büszke a saját nemzeti hovatartozására.


3. A Brit-szigeten beszélt nyelv, amely ma már az egyik legelterjedtebb világnyelv lett.

Az angolt anyanyelvként körülbelül 330 millió ember beszéli. Az egész világon körülbelül egymilliárd ember beszéli az angolt. Az angol nyelvtanát nem tartják bonyolultnak, bár az angol kiejtése és helyesírása nehézséget okozhat a nyelvet tanulóknak.


Eredet [angol < ómagyar: angul (angol) < óangol: angle (szög, szeglet; a mai Angliába települt szászok őshazájának alakja a Jütland félszigeten)]angol (melléknév)

1. Nagy-Britanniában beszélt (nyelv), amely a nyugat-germán nyelvcsaládba tartozik.

Az eredeti angol nyelvnek két ága volt: angol nyelvnek a brit-szigeti nyelvet nevezzük, fríznek pedig a kontinensen beszélt ágat. Az angol nyelv ma már a világ minden részén elterjedt.


2. Angolokra jellemző, velük kapcsolatos (dolog).

Az angol kultúrát átitatja a vallás hatása. Az angol gondolkodásra jellemző a ragaszkodás a királysághoz.


3. Az angolok lakta földön élő (ember, élőlény), onnan származó vagy róluk elnevezett (termék, tárgy, dolog).

Az angol emberekről elterjedt, hogy ragaszkodnak a hagyományaikhoz. Az angol gyapjúszövetek tartósak.


Az angol nyelv történeti felosztása

1. Óangol: a brit szigetek angolszász partraszállásától, az 5. századtól 1066-ig beszélt nyelv. Ez a kelta és skót őslakosság nyelvével keveredett angol és szász törzsek nyelve volt.


2. Középkori angol: 1066-tól a XV. század végéig terjedő korszak nyelve. Itt nagy a francia nyelv befolyása. (Normann hatás.)


3. Korai modern angol: a XV. század végétől 1650-ig.


4. Modern angol: 1650-től beszélt angol nyelv.

Ez a nyelv további két nagy ágra bomlott: amerikai angol és brit angol.

Az angol a Föld minden részén elterjedt, és további különbségek alakultak ki az Ausztráliában, Indiában, a Karib-szigetek térségében, vagy éppen Dél-Afrikában beszélt angol nyelv között.

Hivatalosan a brit angolt vagy az amerikai angolt oktatják. A legtöbb szótár megadja e két nyelvi változatnak megfelelő szóalakokat is, de van olyan szótár, ahol megtalálható az ausztrál forma is.

Angol.jpg

A sötétkék jelzi azokat a területeket ahol az angol hivatalos nyelv. A világoskék területeken pedig jelentős népesség beszéli második nyelvként.


Lezárva 7K: 2012. június 8., 19:02
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)