Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Cionizmus szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2012. december 6., 07:23-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

cionizmus (főnév)

Cionizmus.jpg

Zsidó politikai mozgalom, amelynek célja Izrael állam létrejötte és fennmaradása, illetve a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban.

A cionizmus története a 19. századra nyúlik vissza. Az angoloknak döntő szerepük volt a cionizmus egyik céljának elérésében: még 1917-ben megígérték a Rotschildoknak az önálló államot, amely ötven évre rá valóság lett.


Eredet [cionizmus < héber: Cion < Sion („Dávid városa” Sion hegyén) + -izmus (főnévképző)]
Megjegyzés: a Bibliában leírtak szerint ezt az erődítményt Jeruzsálem elfoglalása után Dávid, a zsidók második királya építette. A zsidóság számára nem csak Jeruzsálemet, hanem az egész országot jelképezi.


Lezárva 7K: 2011. május 26., 11:57

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)