Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Héber szó jelentése

Héber.jpg

héber (melléknév I.)

1. Nyelv: Afroázsiai nyelvcsaládhoz tartozó (nyelv). A héber nyelv az ókorban a zsidóság szent nyelveként a bibliai Ószövetség nyelve. Rokona az arab, arámi és az akkád nyelv. Már az ókorban az időszámításunk kezdetére a mindennapos használata megszűnt, helyét az arámi nyelv vette át.

Izrael állam megalakulása (1948) utáni nyelvújítással a héber az állam hivatalos nyelvévé vált. Így létrejött a mai modern héber nyelv. Az eredetmegjelölésekben természetesen a bibliai héberről beszélünk.


2. Zsidókkal kapcsolatos (írás, szokás, viselet), amely rájuk jellemző, hozzájuk tartozó.

A héber ünnepek szorosan kapcsolódnak a keresztény ünnepekhez a közös bibliai gyökerek miatt. Az alábbi kép héber írást mutat be:
Héber írás.jpg


Eredet [héber (zsidó) < latin: Hebraeus (héber) < görög: Hebraiosz (héber) < héber: ibhri, ivri (héber < bevándorló, „túlparti”) < ebher (túlsó part)]
Megjegyzés: A név az Eufrátesz folyón átkelésre utal. Emellett Héber ószövetségi pátriárka neve volt, aki Sém dédunokája. Sém a bibliai Noé egyik fia volt. Így a vízözön után az ő leszármazottai az arabok és a zsidók is.héber (főnév I.)

1. Zsidó nyelv, amely az afroázsiai nyelvcsaládhoz tartozó ősi nyelv.

A bölcsész hébert is tanul az egyetemen. A papnövendékek hébert is tanulnak, hogy eredetiben tanulmányozhassák az Ószövetséget.


2. Zsidó ember, főleg férfi.

A szomszédék lánya egy héberhez megy feleségül. A hajón a kormányos egy héber.héber (főnév II.)

Nyomda: Festékfelhordó henger; közvetítő henger, amely az ólombetűkre egyenletes festékréteget visz.

A héber a nyomóhengerrel együtt forog. A héber külseje csupa festék.


Eredet [héber < német: Heberad (vízemelő kerék) < Heber (emelő, lopótök) < heben (húz, merít < emel)]


Lezárva 7K: 2011. április 29., 10:32

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)