Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Vitamin szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2020. augusztus 20., 16:54-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

vitamin (főnév)

Vitamins.jpg

1. Létfontosságú tápanyag, amely energiát nem hordoz. Pár kivételtől eltekintve csak táplálkozás útján jut hozzá a szervezet. Hiányuk jellegzetes tüneteket okoz, és ezek a tünetek a hiányzó tápanyag vagy tápanyagok pótlásával megszűnnek. Az élő szervezetben vagy különféle életfolyamatokat gyorsítanak fel vagy indítanak el, vagy fontos szerkezeti vegyületek képzésében vesznek részt. Az állati és emberi szervezet – kevés kivétellel – nem képes előállítani őket, ezért napi rendszeres bevitelük szükséges.

A vitaminok természetes forrása a sok gyümölcs. Elég vitamin fogyasztása nélkül legyengül a szervezet. A vitaminoknak sokféle fajtája van. A C-vitamin az egyik legismertebb vitamin, amit főleg megfázáskor szedünk be. Az A-vitamin javíthatja a látást. Kevés vitamin fogyasztása gyenge egészséget eredményez. Hová lett a vitamin az ételeinkből? Az áfonya vitamin tartalma jelentős.


2. Átvitt értelemben: Táplálék-kiegészítő tabletta vagy kapszula, amely gyakran több ilyen (1) értékes összetevőt tartalmaz, és a rendes táplálék melletti rendszeresen fogyasztása az egészség megóvása, vagy a betegségekből való gyors gyógyulás érdekében indokolt.

Hová tetted a vitaminomat? Bevetted már ma a vitaminodat?

Vitamin funk.jpg


Eredet [vitamin < latin: vita- (élet) + -amin (nitrogén alapú vegyület)]
Megjegyzés: Az elnevezést Kazimir Funk lengyel kutató (1884-1967) használta elsőként, mikor felismerte, hogy egy életfontosságú (vita-) nitrogénvegyületről (-amin) van szó.


WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)