Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Vitalitás szó jelentése

(Vitalitas szócikkből átirányítva)

vitalitás (főnév)

Plant.jpg

1. Szleng: Éltető energia. Egy élő (akár növényi, akár állati, emberi) szervezetet átható, azt megelevenítő, a fizikai (anyagi) valóságon hatást keltő energia, amitől egy élőlény élőnek nevezhető, amitől az életjelenségeket mutat. Ez a fizikain túlmutató, szellemi természetű energia közvetlenül nem érzékelhető a fizikai univerzum eszközeivel, de az élő szervezeten, testen keresztüli hatása a fizikai univerzumra minden kétséget kizáró módon megfigyelhető.

Amikor egy élőlény elpusztul, elhagyja a vitalitás. A vitalitás kutatása túllép a természettudományok keretein. A gyümölcsfa vitalitásának a teljében van, hiszen rengeteg gyümölcsöt hoz.


2. Szeng: Okozó képesség, amely az élő szervezet erőfeszítéseiben, küzdelmeiben nyilvánul meg. Ezzel képes életben maradni, fejlődni, a káros hatások ellen védekezni.

A fiatalok még vitalitásuk teljében vannak. Ha valaki feladja az életet, akkor elhagyja a vitalitás is.


3. Szleng: Belső ösztönzés; folyamatos és elszánt haladás egy cél felé egy erős belső késztetés, szándék hatására. Nagy tettekre ösztönző lelki beállítottság.

A sportolók vitalitása hírnévhez és további támogatáshoz vezet. A gyerekekben nagy vitalitás buzog a világ megismerésére. A zsenik egyik jellemvonása a töretlen vitalitás.


4. Szleng: Megoldó képesség; az élő természetben, személyben vagy közösségben, célban, eszmében a feladatok megoldására, képességek kibontakozására, káros hatások legyőzésére megnyilvánuló lendület.

A szabadság vitalitása végül győz a zsarnokságon. Az erdő vitalitása visszahódítja a kivágott fák hagyta tisztást.


Eredet [vitalitás < latin: vitalitas (életerő) < vitalis (életadó)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)