Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tol szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. május 4., 18:09-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „<html> </div> </html>” → „</div>”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

tol (ige)

Push2.jpg

1. Odébb mozdít. Egy másik helyre vagy hely felé nyom egy tárgyat, személyt. Nyugalmi helyzetéből kimozdítva nyom egy tárgyat egy testrésszel, főleg kézzel, a mozgás irányában ható folyamatos és egyenletes erővel.

A nő a napszemüvegét a homlokára tolja. A fiú a tányért odébb tolja. A tömegben egy tolakodó ember másokat ide-oda tol maga előtt.


2. Folyamatosan mozgat egy tárgyat a mozgás irányában ható erővel; folyamatosan és egyenletesen odébb nyom.

A kertész egy fűnyírót tol a füvön. A hátul levő mozdony a szerelvényt nem húzza, hanem tolja. A fiú a szánkón ülő kisgyereket nem húzza, hanem tolja.


3. Átvitt értelemben: Másra hárít felelősséget, elvégzendő feladatot; mást hibáztat, okol.

A tanár a szülőre tolja a gyereknevelést, a szülő pedig szívesen tolná azt az iskolára. Az ember élete során előbb-utóbb olyan helyzetbe kerül, hogy már nem tolhatja másra a felelősséget.


Eredet [tol < ómagyar: tol < ősmagyar: tol, toj, toly, tul, dul, tül (tol) < dravida: talu (tol, hajt) < tol (váll)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 70 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)