Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tanul szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2014. február 24., 10:00-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

tanul (ige)

Study.jpg

Képességet szerez; ismeretet mástól átvesz és használatát begyakorolja.

A fiú az apjától tanult a szerszámok használatáról, de igazán ügyes csak sok gyakorlás után lett. A macskakölyök az anyjától tanulja, hogyan kell egeret fogni.


Eredet [tanul < tan + -ul (igeképző) < ősmagyar: tan < szanszkrit: tantra (vallási tanítás, tan < lényeges elem < szál a szövetben) < tanoti (szövetet sző)]


További részletezés

1. Mástól működő megoldások ismereteit veszi át és képességet szerez ezek gyakorlati alkalmazására, amivel el tud érni kívánt célokat. Meglévő ismereteire, tapasztalataira építve új adatokat és összefüggéseket ért meg, kezd el alkalmazni.

Az iskolában a gyerekek már első osztályban tanulják az írást és olvasást. Az olyan gyerek tanul igazán jól, aki sikeresen használni is tudja az addig elért tudását.


2. Alaposan megfigyel, megszemlél, megvizsgál és kielemez, valamint tanulmányoz és megért egy jelenséget, helyzetet, állapotot.

Az erdőben az állatok életéről tanulnak a kiránduló gyerekek. Az üzletben az új eladó egy ideig még tanulja, hogy mit hol talál a polcokon.


3. Iskolában tölti az időt; azzal foglalkozik, hogy tudást, ismereteket hallgasson meg, jegyezzen fel, vegyen át.

A diploma azt jelzi, hogy hosszú ideig tanult az egyetemet végzett fiatalember. Hetedik osztálytól tanulnak a gyerekek kémiát.


4. Képességet, jártasságot szerez, hogy tudását, tapasztalatait alkalmazza.

A fiú már tavaly tanult úszni, de még gyakorolnia kell, hogy jobban menjen neki. A lovászfiú már gyerekként is tanult a lovaglásról az apjától.


5. Elméjében, emlékezetében rögzít egy szöveget, látványt.

A gyerek verset tanul már órákon át. A nyelvtanuló a ragozási táblázatot tanulja két napja.


6. Megérti a jelentőségét; ráébred; felfog. Az eredményességről szóló megfigyelései alapján új döntéseket hoz a saját jövőbeli működésére vonatkozóan.

– Az idősebbektől azt tanuld, hogy az emberekkel barátként bánj! – Tanulnotok kell még arról, hogy mire jó a rend!


7. Tapasztalat következtében megismer, kiismer.

A kerékpáros tapasztalatból tanulta, hogy sisakot viseljen, mert néhányszor beütötte a fejét. Az új erdész hónapokon át tanulja a területet.


8. Tanulmányozva megismer egy tananyagot; olvas róla, elemzi a talált összefüggéseket.

A gimnazista a matematikát tanulja dolgozatírás előtt. Az érettségiző a tételeket tanulja.


9. Utánzással elsajátít egy élőlény egy mozdulatot, mozdulatsort; egy ember gyakorlati készséget sajátít el.

A tánctanár türelmesen nézi, hogyan tanulják a tanítványai a lépéseket. A kismacska az anyjától tanulja az egérfogást. A pár hetes madárfiókák repülni tanulnak.


10. Fegyelemre szokik; egy ember erkölcsi magatartást, egy élőlény elvárt viselkedést felvesz.

A ló ostor nélkül is tanul, ha értő kéz irányítja. A gyerekek már a bölcsődében tanulják, hogyan kell jól viselkedni.


11. Igazként elfogad; tapasztalati, elméleti vagy elvi állítást igazságként hall, értesül róla.

Az ember sok mindent tanul a könyvekből. Sokszor kiderül, hogy amiről az ember egyszer tanult, az nem úgy van, ahogy olvasta.


Kifejezés

Saját kárán tanul – (az elszenvedett veszteség óvatossá, figyelmessé teszi).


Lezárva 7K: 2013. április 8., 13:24

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)