Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

PR szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2019. június 12., 16:19-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

PR, public relations (kifejezés)

Famous.jpg

1. Jó megoldás ismertté tétele; közönségkapcsolatok fenntartása, amelynek célja egy személy, vállalkozás, szervezet, közösség elért sikereinek, működésének széles körű ismertté tétele, és elismertségének növelése. Célja még a közönség bizalmának és egyetértésének megszerzése, a széles körű társadalmi elfogadottság elérése.

A PR nem csak reklámozást jelent. Az ügyfelek udvarias kiszolgálása, a vállalat alkalmazottainak általános megjelenése, jó modora mind része a PR-nak. A PR eredménye a társadalomban kialakult jó vélemény a vállalatról, annak vezetőiről, alkalmazottairól. Egy színésznek is szüksége van a PR-ra.


2. Jó színben feltűnés, amelyet hazug félrevezetéssel érnek el; alaptalan dicsekvés.

A silány terméket forgalmazó cég sokat költ PR-ra. A PR érdekében dicsérő cikkek jelennek az újságban.


3. Reklámtevékenység; céltudatosan keltett hírverés, aminek célja egy kívánatos hozzáállás megalapozása és fenntartása a közönségben egy személlyel, közösséggel, szervezettel vagy vállalattal kapcsolatban.

Nagyon káros módszer az, amikor a PR-ban hazugságot használnak. A PR rossz híre a belekevert félrevezetés miatt terjed.


Eredet [public relations < angol: public relations (közönségkapcsolatok) < német: PR < propaganda (propaganda) < latin: propaganda (terjesztő)]
Megjegyzés: a szépítő kifejezést a rossz hírűvé vált propaganda szó felváltására találták ki.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezés

Fekete PR – (lejárató hírverés, amelynek célja egy személy, közösség, szervezet vagy vállalat jó hírének lerombolása, a vele szemben bizalmatlanság keltése, elmélyítése és fenntartása).


Lezárva 7K: 2013. október 16., 10:09

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)