Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Maximum szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2015. február 10., 13:50-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

maximum (főnév)

1. Csúcsérték; egy elért eredmény, jelenség, működés legnagyobb, legmagasabb foka, mértéke; a legfelső mennyiségi határ; a legtöbb dolog.

Az autóversenyző a maximumot hozta ki a versenykocsijából a futam alatt. A futó ereje maximumát adta bele a 100 méteres síkfutásba.


2. Legfelső határ, amely változó értékek, fokok esetén nyilvánulhat meg vagy következhet be.

A villamos hálózatban nyomon követik, hogy mikor volt a feszültség maximuma. A tanár felírja a táblára az érték maximumát.


3. Adott pont, érték vagy idő, amelyben/amikor a legfelső határt elérték vagy bekövetkezett.

A görbén látszik, hol éri el a maximumot. A műszer külön kijelzőn mutatja az eddigi maximumot, míg egy mutató a pillanatnyi értéken áll.


4. Meteorológia: Legmagasabb érték, amelyet elér egy időjárási jelenség (például: hőmérséklet, légnyomás, nedvesség), miközben megnyilvánul.

Az éves csapadék maximuma az idén novemberben volt. Az éves középhőmérséklet maximuma július utolsó napjaira esett.


Eredet [maximum < latin: maximum (legnagyobb) < görög: megas (nagy) < szanszkrit: maha- (nagy)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 65 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)