Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kontroll szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2019. június 13., 12:54-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

kontroll (főnév)

Control.jpg

1. Szleng: Hozzáértő irányítás; egy folyamat, eseménysor, mozgás szándékunk szerinti alakítása, kormányzása jó megfigyelésen alapuló apró változtatásokkal annak érdekében, hogy a kívánatos célt elérje, a megfelelő haladási irányon, korlátok közt maradjon, illetve a megfelelő eredményt, következményt, hatást okozza.

A gépkocsi kontroll nélkül letér az útról. Az életünk kontroll nélkül a sors játéka lesz. A közlekedési lámpák kontrollja nélkül nem lehetne áthaladni egy forgalmas kereszteződésen.


2. Szleng: Az irányítás képessége, amellyel egy személy akarata, szándéka szerint mozgásokat, változásokat irányít.

A kontroll fejleszthető és tanulható. A gyakorlati feladatok egyik fontos célja a tanuló kontrolljának növelése.


3. Szleng: Változás ellenőrzése; annak vizsgálata és folyamatos figyelése, hogy egy folyamat, mozgás hatása, változása milyen, mennyire felel meg a kívánt és elvárt eredménynek; a megkívánt pályán, korlátok közt halad-e.

Az orvosi kontroll szükséges a kórházi gyógyulás nyomon követésére. A légi irányítás kontrollja kiterjed a repülőgépek haladási irányára és magasságára.


4. Szleng: Egy termék ellenőrzése; annak vizsgálata és megállapítása, hogy egy termék tényleges tulajdonságai megfelelnek-e az elvárásnak, előírásnak, szabványnak.

A minőségi kontroll bevezetése fontos a termelésben. A kontroll kiszűri a hibás terméket, és vagy megjavíttatja, vagy kiselejtezi.


Eredet [kontroll < angol: control (kontroll) < francia: contreroler (irányít < ellenszerepet játszik) < contra- (ellen) + rôle (szerep, funkció < papírtekercs, rolni)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)