Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Karnagy szó jelentése

karnagy (főnév)

1. Zene: Énekkar vezetője, aki egy kórust énekszámokra betanítja, és a dalok, kórusművek előadását levezeti. Ügyel az előadás ütemére, a szólamok bekapcsolódására.

A városi kórusnak két karnagya is van. Az egyik vezényelni tudó kórustag helyettesíti a távol levő karnagyot a próbán. A karnagy az előadás végén az egész énekkarral együtt fogadja a közönség tapsát.


2. Zenekart irányító személy, aki egy zeneművet betanít, és annak előadását, tempóját vezényli; az egyes hangszercsoportok, esetleg hangszerek hangzását a zeneszerző írásbeli utasításainak megfelelően irányítja; karmester.

A karnagynak nagyon jó hallása van. A karnagy pálcájával int az egyes hangszerszólamoknak. A karnagy a jobb kezében tartja a pálcáját.


Eredet [karnagy < kar (főnév II.) + nagy]


Lezárva 7K: 2012. március 22., 12:13
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)