Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Intelligencia szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:50-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

intelligencia (főnév)

1. Fejlett értelmi képesség, amely az élet problémáinak megértésében és hatékony megoldásában nyilvánul meg; megértő ítélőképesség.

Az ember intelligenciája megértésen alapuló oktatással növelhető. Az intelligencia fejlesztésének egyik módja az értelmező szótárak rendszeres használata.


2. Átvitt értelemben: Értelmiségi foglalkozású személyek társadalmi rétege, csoportja.

A régi falu intelligenciájához a pap, a jegyző és a tanító tartozott. A városi intelligencia kedvelt találkozóhelye a helyi kávéház.


Eredet [intelligencia < latin: intelligentia (értelem, észlelés) < intelligo (felfog, észlel) < inter (közül) + lego (kiválaszt)]


Lezárva 7K: 2012. február 7., 18:26

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)