Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Intelligens szó jelentése

intelligens (melléknév)

1. Értelmes (személy), aki a jelenségek lényeges vonásait könnyen felismeri, a dolgok közötti összefüggéseket gyorsan meglátja, és a tényeket helyesen ítéli meg; aki jó megértési, gondolkodási és problémamegoldó képességgel rendelkezik.

A tanító nagyon intelligens ember, a diákjainak is jól magyaráz. Az intelligens üzletembernek gyorsan vág az esze és jó üzleteket csinál.


2. Értelmes személytől származó, hozzá tartozó; fejlett ítélőképességre valló (arckifejezés, tett, döntés, hozzáállás, megnyilatkozás, dolog).

A fiú intelligens arca megtetszett a lánynak. Az igazán intelligens döntések gyorsak. A szakértő intelligens válaszait öröm volt hallgatni.


3. Művelt és felkészült (személy, közösség), aki kompetensen képes ellátni a feladatát.

Egy intelligens tanári kar képes egy jó iskolát működtetni. Egy intelligens városvezetés nem viszi csődbe a város gazdálkodását.


4. Átvitt értelemben: Tanulékony (állat), ami jól idomítható, könnyen betanítható különböző mozgásokra, tevékenységekre.

Egy intelligens kutya kiképezhető vakvezetőnek is. Egy intelligens lovat könnyű a lovasának irányítania.


Eredet [intelligens < latin: intelligent (értelmes) < intelligo (felfog, észlel) < inter (közül) + lego (kiválaszt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)