Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Franchise szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2013. augusztus 14., 07:09-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

franchise (főnév)

Vállalkozási típus. Olyan eredményesen kipróbált összetett rendszer, amelyhez a csatlakozó teljes körű betanítást, márkanév használatot és folyamatos segítség kap az üzleti rendszer tulajdonosától. A rendszert az adott helyen működtető átvevő önálló vállalkozásként, saját használatra és kockázatra, a tulajdonos előírásai szerint, a megállapodott területen és ideig, díjfizetés ellenében üzemelteti. A rendszer használata magában foglalja a vevők által megszokott egységes arculatot, és áru- illetve szolgáltatásminőség fenntartását.

A franchise jogával rendelkező cégen kívül más cég nem alkalmazhatja azt a rendszert. A franchise mindkét félnek megéri: az átvevőnek azért, mert szinte nincs kockázata, hiszen egy bevált módszert vesz át, az átadónak - tulajdonosnak - pedig azért, mert a rendszer működése után jutalékot kap.


Eredet [franchise < angol: franchise (használati engedély) < francia: franchise (előjog) < franc (szabad)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)