Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Figyel szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2019. május 16., 12:44-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

figyel (ige)

Regard.jpg

1. Érdeklődéssel szemlél tudatos szándékkal. Egy ideig egy személyre, tárgyra, dologra irányítja az eszét, értelmét, hogy pontosabban, világosabban észlelje, és jobban megérthesse.

A gyerekek szája is tátva marad, úgy figyelnek a mesélőre. A tanár örömmel látja, hogy az osztály figyel. Az utas kifelé figyel az ablakon.


2. Ellenőrzése alatt tart; folyamatosan vagy időnként rajta tartja a szemét, érdeklődik iránta, hogy a szóban forgó személy mit tesz, folyamat, jelenség, dolog miként változik.

A szülők helyett a nővér figyel a kistestvérre. A rendőrség az ellenzék vezetőit figyeli. A kutató a műszereket figyeli, hogy meg tudja mondani, milyen irányba változik az időjárás.


Eredet [figyel < ómagyar: figyel < ősmagyar: fidel (figyel, ügyel, vigyáz) < szanszkrit: veda (tudatában van)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)