Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Elv szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2011. augusztus 6., 17:05-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

elv (főnév)

Principle.jpg

Alapul szolgáló elgondolás. Adott elképzelésben, rendszerben, berendezkedésben vagy eljárásban alapul szolgáló fontos vezérlő gondolat, szilárd meggyőződés, elképzelés. Ez lehet olyan alapvető gondolat, ami szerint valaki cselekszik, ami alapján valaki dönt, ítél. Ez az, ami alapján egy berendezés vagy gép működik; ez az, ami valamilyen megnyilvánulás mögött okként megtalálható.

A mágnesesség elvét széles körben alkalmazza a technika. A robbanómotor elve fontos technikai felfedezés volt. Ilyenkor az az elvem, hogy én bizony nem engedek. Az energiamegmaradás elvét kell itt is alkalmazni.


Eredet [elv < ómagyar: elv (elől lévő, első dolog) < ősmagyar: elv (határ, szél) < dravida: elvei (határ) < alavu (kiterjedés, méret) < ala (mér)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)