Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Buldog szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2012. március 16., 15:30-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

buldog (főnév)

Bulldog.jpg

Kutyafajta. Őseit tekintve a terelőkutyák csoportjába tartozó, közepes nagyságú, széles mellű, szögletes fejű, barázdált homlokú, rövid orrú, zömök kutya.

A buldog könnyen él együtt más háziállatokkal. Az egészséges buldog jó természetű, kiegyensúlyozott kutya. A buldog őseit a 16–17. században a mészárosok használták a bikák terelésére. A 19. században újabb keresztezéssel lett a buldog természete olyan, ahogy ma ismerjük ezt a kutyát.


Eredet [buldog < angol: bulldog (buldog) < bull (bika) + dog (kutya)]
Megjegyzés: A név nem a kutya testalkatára utal, hanem régebbi használatára: a bikák terelése.buldog (melléknév)

1. Zömök testű angol kutyafajtájú (állat).

A gyógyszerésznek egy buldog kutyája volt, azt sétáltatta minden reggel nyitás előtt. A kutyatenyésztő buldog kölyköket is nevelt.


2. A buldogra emlékeztető, ahhoz hasonló.

A szomszédnak egy buldogja volt, így azon sem csodálkozott senki, hogy a férfinak is olyan buldog képe volt. Az utcában járkált egy gazdátlan buldog formájú kutya, de annak a testmagassága alacsonyabb volt, mint a rendes buldogé.


Lezárva 7K: 2011. május 10., 23:53

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)