Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Buli szó jelentése

buli (főnév)

Buli.jpg

1. Zenés-táncos szórakozás. Főleg tizen- és huszonévesek látogatta szórakozóhelyen, vagy lakásban, magánházban megrendezett összejövetel többé-kevésbé barátok, ismerősök részvételével.

A bulik már péntek este megkezdődnek. A legtöbb bulit szombaton rendezik. A diszkóban mindig van buli. A születésnapi bulijára legalább ötven haverja jött el.


2. Átvitt értelemben: Kétes kimenetelű tevékenység. Nem teljesen tisztességes célú; könnyű haszonnal, sok pénzzel kecsegtető – vagy ilyennek beállított – vállalkozás vagy tevékenység, ami főleg ismertségi alapon szerveződik.

A bűnöző barátai mind benne voltak a buliban: elkötöttek egy autót, és azzal hajtottak át a másik városbeli diszkóba. A drogbuli sok és könnyű pénzt hoz ugyan, de valójában igen életveszélyes. Ez az üzlet jó buli lesz: keresel egy rakás pénzt, és alig kell csinálnod valamit.


3. Játék: Tétek helye. Főleg kártya- vagy hazárdjátékokban asztalon elhelyezett tányér, tálca vagy asztalban levő mélyedés, amelyben a játékosok tétjeiket elhelyezik.

A kártyapartin a buliba gyűlik a zseton. A nyertes kiürítette a bulit.


4. Játék: Egy játszma. Egyes kártyajátékokban a játék egy köre, illetve egy játszmája.

A következő körben az oszt, aki vesztette a bulit. Már négy bulit játszott este a társaság.


Eredet [buli (szórakozás < kártyaparti < összes tét egy leosztásnál) < német: Poule (tét) < francia: Poule (tyúk)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)