Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Antant szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:44-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

antant (főnév)

Antant.jpg

1. Történelmi: Az első világháború egyik katonai blokkja, a Németország vezette központi hatalmak ellen irányuló szövetsége. A szövetség alapítója Nagy-Britannia és Franciaország volt 1904-ben.

Eredetileg az antant csak a két alapító ország gyarmati terjeszkedését szabályozta, és nem irányult más európai ország ellen. Az antanthoz később (1917. áprilisa) az Amerikai Egyesült Államok is csatlakozott.


2. Régies, elavult: Egyforma gondolkodás, különös megértés, megegyezés.

A rokonok közt nagy az antant. A vitázó felek kibékültek, és helyreállt köztük az antant.


Eredet [antant < francia: entente (szövetség, megegyezés < egyetértés) < entendre (ért, hall) < latin: intendo (odafigyel < érte nyúl)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 44 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)