Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Agnosztikus szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2015. július 20., 06:20-kor történt szerkesztése után volt. (Levédte a(z) Agnosztikus lapot ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan)))
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

agnosztikus (főnév)

1. Tudományos: A tudás elérhetőségét tagadó személy, aki szerint lehetetlen a teljes megértés, és aki szerint egy kérdést nem lehet helyesen megválaszolni.

Egy agnosztikus határozottan tudja, hogy nem létezik egyértelmű tudás. Az agnosztikusok tudják, hogy többféle válasz is lehetséges, de nem fogadják el, hogy egyszerre mind igaz lehet. Agnosztikus vagyok afelől, hogy léteznek-e űrlények.


2. Vallás: Isten létét kétlő személy, aki szerint lehetetlen egyértelműen bizonyítani, hogy létezik-e isten vagy sem.

A modern kor szülötte az agnosztikus, aki tárgyi bizonyítékot akar arra, amit elég lenne egyszerűen csak tudni. Egy agnosztikus önmagában hisz legkevésbé.


Eredet [agnosztikus < görög: agnosztosz (megismerhetetlen) < a- (nem; határozói előtag) + gnoszko (megismer, tanulmányoz) < gno (tud)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 51 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)