Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Agnosztikus szó jelentése

agnosztikus (főnév)

1. Tudományos: A tudás elérhetőségét tagadó személy, aki szerint lehetetlen a teljes megértés, és aki szerint egy kérdést nem lehet helyesen megválaszolni.

Egy agnosztikus határozottan tudja, hogy nem létezik egyértelmű tudás. Az agnosztikusok tudják, hogy többféle válasz is lehetséges, de nem fogadják el, hogy egyszerre mind igaz lehet. Agnosztikus vagyok afelől, hogy léteznek-e űrlények.


2. Vallás: Isten létét kétlő személy, aki szerint lehetetlen egyértelműen bizonyítani, hogy létezik-e isten vagy sem.

A modern kor szülötte az agnosztikus, aki tárgyi bizonyítékot akar arra, amit elég lenne egyszerűen csak tudni. Egy agnosztikus önmagában hisz legkevésbé.


Eredet [agnosztikus < görög: agnosztosz (megismerhetetlen) < a- (nem; határozói előtag) + gnoszko (megismer, tanulmányoz) < gno (tud)]agnosztikus (melléknév)

Vallás: Az igazság megismerhetőségét tagadó (személy, filozófia), amely szerint lehetetlen az isten létének bizonyítása és a valóság teljes megértése.

Az agnosztikus nézetek szerint nem létezik egyértelmű tudás. Az agnosztikus hozzáállás hosszas és alapos tanulással idővel megváltozhat a kisebb bizonyosságok irányába.


Lezárva 7K: 2015. július 19., 06:22
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)