Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ablakdeszka szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2014. március 25., 17:36-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

ablakdeszka (főnév)

Ablakdeszka.jpg

1. Párkányborító lap; az ablak belső (a helyiség felőli) párkányát borító deszkalap.

Az ablakdeszkát minden takarításkor gondosan letörölgette a bejárónő. A függöny túllógott az ablakdeszkán.


2. Alsó ablakbélés; az ablaktábla közt levő, az ablaknyílás alsó részét borító deszkalap.

Az háziasszony az ablakdeszkára rakta ki a kovászos uborka üvegét, hogy érje a nap. Az ablakdeszkára kirakott tálba tett étel illata az ablakhoz csalogatta a kutyát.


Window2.jpg

3. Régies: Deszkalap vagy rácsos faszerkezet, amelyet az egész ablaknyílás elsötétítésére használnak; általában több egymásra hajtható lapból áll, amiket rendszerint az ablak belső oldalára szereltek fel, és az ablakszárnyakhoz hasonlóan sarokvasakon fordulnak el; spaletta. Feladata az ablak védelme az időjárás és a betörés ellen.

A járókelők kíváncsi tekintete elől a fiú behajtotta az ablakdeszkát. A délutáni erős napsütésben a férfi behajtotta az ablakdeszkát, és lefeküdt szunyókálni.


Eredet [ablakdeszka < ablak + deszka]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)