Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Arab szó jelentése

arab (főnév)

Arab.jpg

1. Afroázsiai nép, amely Észak-Afrikában és a Közel-Keleten él. Jellemzően iszlám vallású közösség, amely több országban él a fenti területen. (Többes számban használva.)

Az arabok őshazája az Arab-félsziget a Vörös-tenger és a Perzsa-öböl között. Az arabok egységes nyelvvel és írással rendelkeznek.


2. Afroázsiai személy, főleg férfi, aki ehhez (1) a néphez tartozik.

Egyre több arab él Európában. A hazánkban élő arabok közt sok orvos van, aki itt tanult, és nem költözött vissza hazájába.


3. Afroázsiai nép nyelve. A héber és az akkád nyelvvel rokon közel-keleti, észak-afrikai nyelv. Több mint 280 millió ember anyanyelve. Számos nyelvjárása létezik, de létezik egy standard arabnak nevezett nyelv is, amelyet az iskolákban oktatnak, a hivatalokban és a médiában használják.

A modern arab a klasszikus arabból származik. Az arab az iszlám vallás szent könyvének: a Koránnak a nyelve.


Eredet [arab < középmagyar: arab < arab: arab (sivataglakó, nyugati, kereskedő)]arab (melléknév)

1. Nyelv: Afroázsiai nyelvcsaládba tartozó nyelv, illetve ilyen nyelvű (betű, írás, szöveg).

Az ókorból, az időszámítás előtti 8. századból már maradtak fenn arab feliratok Kelet-Szaúd-Arábiában. Az arab betűket jobbról balra olvassuk.


2. Afroázsiai néppel kapcsolatos, rájuk jellemző, onnan származó.

Az arab kultúra egyben iszlám kultúrát is jelent. Az arab ötvösművészet remekei sok múzeum féltve őrzött kincsei közé tartoznak.


Lezárva 7K: 2011. február 22., 22:43

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)