Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Akkád szó jelentése

akkád (melléknév)

Babiloni oroszlán.jpg

1. Ókori közel-keleti (nép), amely az i. e. 3. évrezedtől a mai Irak területén élt.

Az akkád nép a Tigris és Eufrátesz folyó közötti területen élt. Az akkád nép beleolvadt az itt élő vagy ide vándorló más népek közé.


2. Ókori közel keleti néppel kapcsolatos (kultúra, dolog), általuk lakott (terület), közéjük tartozó (személy).

Az egyik akkád uralkodó Nimród volt. Az akkád kultúra sok mindent örökölt a sumérból.


Akkád.jpg

3. Nyelv: Ókori közel-keleti (nyelv), amit a mai Irak területén (központja a Tigris és az Eufrátesz folyó közötti rész) megforduló népek beszéltek az i. e. 3. évezred közepétől az i. e. 1. századig.

Az i. e. 2. évezredben az akkád nyelv az akkori diplomácia nyelve volt, így sok más közel-keleti nyelvre is hatott. Az akkád nyelv ékírásos emlékeit Irak, Szíria és Törökország területén is megtalálták. Az akkád nyelv legfontosabb rokona az arab és héber.


Eredet [akkád < Akkad (ókori nagyváros Mezopotámiában) < sumér: Agade (városnév)]


Figyelem: A szótár szerkesztői a szavak eredetével nem kívánnak állást foglalni a magyar nép származásáról. Kijelentéseink csakis a szavak korábbi jelentéseire vonatkoznak. A szavak átvételével nem váltunk automatikusan a másik nép részeivé, mint ahogy ma sem válunk angollá vagy latinná, ha angol vagy latin szavakat használunk a nyelvünkben.akkád (főnév)

1. Ókori közel-keleti ember, illetve nép, amely az i. e. 3. évrezedtől a mai Irak területén élt.

Az akkádok beolvadtak más közel-keleti népekbe az évezredek során. Az akkádok átvették a sumérek írását.


2. Ókori nyelv, amit a Közel-Keleten, főleg a mai Irak területén beszéltek és használtak az i. e. 3. évezred közepétől az i. e. 1. századig.

Az akkád egy időben a nemzetek közötti érintkezés nyelve volt. Abban az időben egy művelt embernek tudnia kell akkádul.


Lezárva 7K: 2011. április 29., 10:23
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)