Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tudatosul szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2013. október 26., 06:22-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

tudatosul (ige)

1. Éberen figyelővé válik egy személy, aki tudással és megértéssel rendelkezik egy dologgal kapcsolatban.

A gyerek saját tapasztalataival egyre inkább tudatosul az élettel kapcsolatban. A kutató megfigyelésekkel tudatosul a kutatott témában.


2. Környezetét érzékeli egy élőlény; érzékelni képes azt, ami történik vele, felfogja környezete létezését és a benne létező más dolgok, élőlények szerepét.

A házőrző kutyában tudatosul szimata segítségével, hogy a ház felé egy rosszat akaró alak settenkedik. Az oroszlánokban tudatosul, hogy csak a bekerítő üldözés jár eredménnyel az antilopcsordából lemaradó állat zsákmányul ejtésekor.


3. Cselekvést megfontol szándékosan.

A cégtulajdonosban tudatosulnak a sikerre vivő döntések. Az edzőben tudatosul a csapat felkészítésének terve a következő bajnokságra.


4. Saját létezését érzékeli. Saját hozzáállását, megnyilvánulásait, tetteit érzékeli egy személy, csoport. Ennek magas fokán a személy (vagy csoport) képes kiértékelni azt, amit tett vagy döntött, képes következtetést levonni abból, így képes tanulni belőle.

A kisfiúban tudatosul, hogy az ő viselkedésétől függ, hogyan kezelik a felnőttek. A férfi kijózanodása után ébredt rá, mennyire nem tudatosult benne az, amit részegsége alatt tett.


Eredet [tudatosul < tudatos + -ul (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)