Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tudatos szó jelentése

tudatos (melléknév)

Think2.jpg

1. Éber figyelemmel működő (személy). Amikor egy személy a szóban forgó dologgal kapcsolatban tudással és megértéssel rendelkezik.

A gyerek a tanulással egyre inkább tudatosabb lesz. A kutató tudatos döntésekkel haladt a célja felé.


2. Környezetét érzékelő (élőlény). Amikor egy élőlény képes érzékelni azt, ami történik vele, felfogja környezete létezését és a benne létező más dolgok, élőlények szerepét.

A házőrző kutya tudatos szimata kiszagolta a ház felé settenkedő betörőt. Az oroszlánok tudatos bekerítő üldözése eredménnyel járt, az antilopcsordából az egyik lemaradó állatot zsákmányul ejtették.


3. Megfontolva, szándékosan végrehajtott (tett, cselekedet).

A cég sikere a tulajdonosok tudatos döntésének eredménye volt. A tudatos felkészülésnek meglett az eredménye. A kosárcsapat tudatos taktikázással nyerte meg a mérkőzést.


4. Saját létezését érzékelő. Saját hozzáállását, megnyilvánulásait, tetteit érzékelő (személy, csoport). Ennek magas fokán a személy (vagy csoport) képes kiértékelni azt, amit tett vagy döntött, képes következtetést levonni abból, így képes tanulni belőle.

A kisfiú tudatos viselkedése meglepte a felnőtteket. A férfi kijózanodása után ébredt rá arra, hogy mennyire nem volt tudatos az, amit tett részegsége alatt. A pilóta eléggé tudatos volt ahhoz, hogy repülése során vétett hibát kiértékelje és tanuljon belőle.


Eredet [tudatos < tudat + -os (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)