Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szleng szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2017. május 24., 07:56-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

szleng (főnév)

1. Sajátos szóhasználat vagy szókészlet. A köznyelvi szavak, szójelentések játékos, szemléletes, átvitt értelmű használata, illetve így származtatott új szó vagy jelentés. Az ilyen szavak és jelentések általában nem illenek be a megszokott stílusba vagy szóhasználatba.

A kamaszok gyakran használnak egymást között szlenget. Nem illik a szleng használata, ha egy ügyféllel tárgyalunk a munkahelyen.


2. Csoportnyelv; sajátos szavak, amelyek jelentését kívülállók nem ismerik, és amiket bizonyos társadalmi rétegek, szakmák, tudományos szakterületek művelői tudatosan használnak azért, hogy azt mutassák: ők a csoporthoz tartoznak. Szaknyelv, zsargon.

Meg kell tanulni az ügyvédi szlenget, és már úgy is beszélhetsz, mint egy jogvégzett ember. Az egyetemeken a hallgatóknak először nagy nehézséget okoz a megtanulandó tárgy szlengjének az elsajátítása.


Eredet [szleng < angol: slang (szakzsargon < tolvajnyelv) < slank, slunk (óvakodik, sunnyog)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 83 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)