Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Paradoxon szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2014. július 25., 12:19-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

paradoxon (főnév)

Paradoxon.jpg

1. Önellentmondás; állítások olyan csoportja, amely látszólag ellentmondásra vezet, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőle.

A paradoxon nem oldható fel abban a szabályrendszerben, amiről szól. A paradoxonok felhívják a figyelmet a felállított szabályrendszerek hiányosságaira.


2. Egymásnak ellentmondó tények, események együttléte.

A gazdaság egyik paradoxona, hogyan lehet csökkenteni az állam kiadásait úgy, hogy növeljük a foglalkoztatást. Az adóterhek csökkentése és az állam feladatainak növelése szintén paradoxonhoz vezet.


Eredet [paradoxon < görög: paradoxon (az elvárttal ellentétes, hihetetlen) < para- (ellentétes) + doxa (vélemény) < doko (tűnik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 135 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)