Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Megtervez szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2013. április 13., 20:22-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

megtervez (ige)

Accuracy.jpg

1. Megvalósítási útmutatót elkészít; számításokkal elkészíti egy készítendő építmény vagy tárgy részletesen kigondolt rajzát, leírását, amely az elkészítéshez, megépítéshez szükséges minden részletet feltüntet.

A mérnök megtervezi az új repülőgépet. A gyár irodájában megtervezik az új autótípust.


2. Lépéseket előre kigondol, amelyek jövőben megvalósítandó célhoz vezetnek; kidolgozza egy később végrehajtandó vállalkozás részleteit a siker elérésének érdekében; pontosan elgondol egy elképzelést, hogy az könnyen megvalósítható legyen.

Az apa megtervezi a család nyaralását. A haditanács megtervezi a következő csatát. A menyasszony a vőlegényével együtt megtervezi az esküvőt: együtt félreteszik a pénzt, lefoglalják az éttermet, kinézik a menyasszonyi ruhát, eldöntik, hogy kiket hívjanak meg.


Eredet [megtervez < meg- (igekötő) + tervez]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)