Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tervez szó jelentése

tervez (ige)

Accuracy.jpg

1. Megvalósítási útmutatót készít; számításokkal elkészíti egy készítendő építmény vagy tárgy részletesen kigondolt rajzát, leírását, amely az elkészítéshez, megépítéshez szükséges minden részletet feltüntet.

A mérnök egy repülőgépet tervez. A gyár irodájában már tervezik az új autótípust.


2. Lépéseket kigondol, amelyek egy jövőben megvalósítandó célhoz vezetnek; kidolgozza egy később végrehajtandó vállalkozás részleteit a siker elérésének érdekében; pontosan elgondol egy elképzelést, hogy az könnyen megvalósítható legyen.

Az apa már a család nyaralását tervezi. A haditanács a következő csatát tervezi. A menyasszony a vőlegényével együtt tervezi az esküvőt: együtt félreteszik a pénzt, lefoglalják az éttermet, kinézik a menyasszonyi ruhát, eldöntik, hogy kiket hívjanak meg.


3. Átvitt értelemben: Vágyat megfogalmaz egy jövőbeli helyzetről, cselekvésről; elgondol egy eredményre irányuló szándékot.

A család azt tervezi, hogy az idén a tengerparton nyaral. A fővárosban élő fiú úgy tervezi, hogy karácsonykor meglátogatja vidéken élő szüleit. A jegyespár azt tervezi, hogy májusban meglesz az esküvő.


4. Átvitt értelemben: Jövőbeli időtartamot elgondol, ameddig egy tevékenység, esemény az elképzelése szerint eltarthat.

A háztulajdonos négy hétre tervezi a tatarozást. A gazda egy hónapra tervezi a betakarítást.


Eredet [tervez < terv + -ez (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)