Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Egzotikus szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2012. december 18., 14:10-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

egzotikus (melléknév)

Egzotikus.jpg

1. Távoli vidékről való (nép, növény, állat, nyelv). Távoli, tengerentúli, főleg forró égövi vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozó (dolog).

A diákot nem vonzották az egzotikus nyelvek, az angol nyelvtudást mindig is sokkal fontosabbnak tartotta. A banán, kivi és narancs egzotikus gyümölcs, amely nálunk is kapható. Az egzotikus népek szokásai jelentősen különböznek az európai népekétől. A távoli kultúrákhoz vonzódó lány egzotikus bútoraihoz hozzájuk illő kiegészítőket: marokkói tükröt és kókuszdió gyertyákat vásárolt.


2. Átvitt értelemben: Rendkívül különös (dolog). A megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.

A turista kíváncsian kérdezte a falusiakat egzotikus életük rejtelmeiről. Magyarországon egyre jobban terjednek az egzotikus keresztnevek.


Eredet [egzotikus < latin: exoticus (idegen, külföldi) < görög: exotikosz (idegen, „kinti”) < exo (kint)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 6 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)