Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Egocentrikus szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2011. július 30., 11:23-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

egocentrikus (melléknév)

Egocentrikus.jpg

1. Önérdekét néző, önző (személy), aki mindent csak a maga érdekeinek szempontjából ítél meg, és mindenkor kizárólag annak megfelelően dönt, cselekszik.

Az igazgató világéletében egocentrikus ember volt, úgy gondolta, hogy ez jelentős tényező volt karrierje alakulásában. Az egocentrikus vezető szűklátókörűségével nem képes méltányosan bánni beosztottjaival.


2. Önző személyre valló (megnyilatkozás, tett, hozzáállás, döntés), amelyben saját érdekeit figyelembe vevő szempontjai megnyilvánulnak.

A fiú egocentrikus tette elgondolkoztatta a lányt, érdemes-e egy önző alakot ennyire szeretnie. A középcsatár egocentrikus játékának eredménye egy kihagyott gólhelyzet lett.


Eredet [egocentrikus < latin: ego (én) + -centrikus (képző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)