Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Akarat szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2015. június 15., 07:22-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

akarat (főnév)

Akar.jpg

1. Elhatározott döntés, törekvés, illetve ennek megnyilvánulása. Szabad elhatározásból származó igyekezet, szándék egy cél elérésére. Saját döntés az életről, amikor nem más mondja meg, hogy a személy mit tegyen. Az akarat más személyek vagy dolgok irányításával járó törekvés egy kívánt eredmény, változás elérésére, cselekedet megtételére, terv megvalósítására.

Az akarat nagyon fontos ahhoz, hogy a céljainkat elérjünk. Az akarat viszi át a szándékot tettekké.


2. Céltudatos eltökéltség; elhatározás egy cél elérésére anélkül, hogy bármennyire is visszafognánk magunkat annak elérésétől; szándék.

Akarat nélkül nem történik semmi. A tétlenség oka az akarat hiánya és saját akaratunk visszafogása.


3. Elérni kívánt eredmény; a szándék tárgya, célja, ami felé az megnyilvánul.

Az országgyűlés szavazásának eredményét a társadalom többségének akarataként értelmezi a politika. A sztrájk az alkalmazottak akaratát akarja megvalósítani.


4. Lélektan, filozófia: Határozott lelki törekvés, amelyet szándékosság, céltudatosság és a választási lehetőségek közötti döntés képessége, illetve ténye jellemez.

Az embernek szabad akarata van. A vágyakozás még nem akarat.


Eredet [akarat < ómagyar: akarat < akar + -at (főnévképző 5.)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 62 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)