Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szándék szó jelentése

szándék (főnév)

Akar.jpg

1. Céltudatos eltökéltség; elhatározás egy cél elérésére anélkül, hogy bármennyire is visszafognánk magunkat annak elérésétől. Kijelölt iránnyal rendelkezik, nélküle nincs tett. Az akarat megnyilvánulása, ami képes a fizikai világ és mások más irányú akarata teremtette akadályokon áthatolni, felhasználva a szellemi energiát, érzelmeket és fizikai erőt.

Szándék nélkül nem történik semmi. A tétlenség oka a szándék hiánya és saját szándékunk visszafogása. Az etikus viselkedés ismérve a problémamegoldó szándék megvalósulása.


2. Bizonyosság az eredményességben; annak szintje, hogy a személy mennyire határozta el, mennyire gondolja komolyan, amit el akar érni, létre akar hozni. A személy kompetenciájába, okozó- vagy teremtőképességébe vetett hitének (3.) megnyilvánulása, ami az erőtlen reménytől, vágytól az eltökélt, biztos tudásig terjedhet.

A feleség csak csekély szándékkal kért férjétől egy szép, új ruhát, ezért nem is kapta meg. Ahogy jöttek a nehézségek, úgy fokozta szándékát a későbbi bajnok.


3. Jogi: Tudatos törekvés egy büntetendő cselekmény elkövetésére.

Előre megfontolt szándékkal elkövetett bűntett. A bosszúálló részéről egyértelmű a szándék.


Eredet [szándék < szán (ige) + -dék (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 10 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)