Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abandon szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2015. április 22., 19:53-kor történt szerkesztése után volt. (Levédte a(z) Abandon lapot ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan)))
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

abandon (főnév)

1. Jogi, elavult: Lemondás igényről, a per folytatásáról. Tulajdon, érték átengedése más számára.

A hivatalos abandon után már nem indíthattam újra pert. Abandon útján jutottam egy nagy legelőhöz.


2. Hajózás, elavult: Hajó elhagyása tengeren. Baleset, vészhelyzet miatt elmenekülés a hajóról.

A tüzet nem tudtuk megfékezni, csak az abandon mentette meg az életünket. Egy üres hajót találtunk a nyílt vízen, amely az abandon miatt a miénk lett.


3. Kereskedelmi, elavult: Lemondás áruról; kártérítés kifizetése ellenében a megmaradt hajórakomány átengedése a biztosítónak.

A kárt megfizeti a biztosító, de egyben abandont is követel. Az abandon után a teljes kártérítést megkaptuk.


Eredet [abandon < francia: abandon (elhagyás) < à bandon (szabadjára) < à (-ba) + bannir (tilt, elűz) < germán: banner (száműz, kiátkoz < kikiált, szól)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)