Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Pontosító szó jelentése

(Pontosító főnév szócikkből átirányítva)

pontosító (főnév)

Horse riding.jpg

Nyelvtan: Más szó értelmét módosító szó. A pontosítók közé bármilyen szófajú szó tartozhat, ha más szót pontosít. A főnév vagy ige tulajdonságait mondja el, illetve módosíthat más pontosító szavakat is. Lehetővé teszi a mondandónk pontos kifejezését. Pontosítók nélkül nem tudnánk részletesen kifejezni a gondolatainkat.

Példaként néhány egyszerű mondat pontosítókkal:
Fut a ló. Gyorsan elfutnak a barna versenylovaink.
Hull a hó. Nagy pelyhekben hull a hideg, fehér hó.


Eredet [pontosító < pontos + -ít (igeképző) + -ó (melléknévképző)]


pontosító kifejezés

A pontosító kifejezés több szóból álló pontosító, amelyek együttesen pontosítják a hozzájuk tartozó név, ige vagy más pontosító jelentését.

Alapos munkával és szépen hímzett alföldi asztalterítő fekszik az asztalon. A fal mögött lapulva, lassan közeledett feléje.


pontosító főnév

A főnév sokszor más főnév jelentését pontosítja. Eredeti jelentése alapján főnév, de a beszédben vagy írásban betöltött szerepe alapján ilyenkor melléknévként használjuk. Ebben az esetben gyakran egybeírjuk a két szót. Az első szó egy nagyobb dolog vagy kategória, amelynek egy kisebb része a második szó. Az első főnév pontosítja, hogy a második főnév mihez tartozik, minek a része. Ez a tulajdonost jelző főnév egyik fajtája.

ablakkeret, macskakölyök, klubhelyiség, gyerekszáj

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)