Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Per szó jelentése

(Pair szócikkből átirányítva)

per, pör (főnév)

Judge.jpg

1. Jogvita eldöntésére szolgáló eljárás, amelynek során a vitát a bíróság eldönti a körülmények, a tények, valamint az ügyre vonatkozó törvények, jogszabályok mérlegelése után.

A bíróság a pert elnapolta: a kitűzött tárgyalást később tartják meg. A per tárgyalásán megjelentek az ügyvédek.


2. Hivatalos büntető eljárás. A nyomozó hatóság által felderített, többnyire az ügyész vádiratával a bíróság elé vitt igazságszolgáltatási ügy. Ekkor a vádlottat bíróság a benyújtott bizonyítékok mérlegelése alapján bűnösnek nyilvánítja vagy felmenti, és a vádlott bűnössége esetén rá a megfelelő büntetést kiszabja.

A visszaeső tolvaj ügye végül per lett. A gyilkos pere a média érdeklődésének középpontjába került.


3. Átvitt értelemben, népies: Hangos veszekedés; két vagy több személy hangos vitája, szóbeli harca, kölcsönös szidalmazása.

A házasfelek közt előfordul a per. Az ilyen per gyakori alapja az egyik fél féltékenysége.


4. Jogi: Közigazgatási határozatok felülvizsgálatával kapcsolatos eljárás.

Ha a földhivatal által kiadott határozattal nem értesz egyet, akkor bíróságon pert indíthatsz. A bíróság határozata a hozzá fordulónak adott igazat a per végeztével.


Eredet [per < középmagyar: per (jogi vita) < ómagyar: per, pör (vita, veszekedés) < ősmagyar: pör, föri (ver, veszekszik) < dravida: pór (harc, küzdelem, vita)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 303 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)