Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Nyelvtan szó jelentése

nyelvtan (főnév)

Grammar.jpg

Azok a szokások, ahogyan a szavakat használjuk. A nyelvtan a nyelv része: a szavak rendje. Nyelvtannak nevezzük azokat a megegyezéseket, elvárásokat, amelyek szerint a szavakat együtt használjuk, összekapcsoljuk vagy megváltoztatjuk azzal a céllal, hogy ezek együtt, megérthető formában gondolatokat juttassanak el más személyekhez.

A nyelvtan a szavak összefüggéseit mutatja meg. A szavak használatának módjából, a szavak sorrendjéből olyan dolgokat érthetünk meg, amelyeket a szavak nyelvtan nélkül önmagukban nem fejeznek ki. A nyelvtan a könnyű és pontos megértést segíti. Ha könnyebben és pontosabban akarod érteni, amit mások mondtak, akkor érdemes alaposan ismerned azokat a szokásokat, ahogyan a szavakat használjuk, más szóval: a nyelvtant. Egy idegen nyelv tanulása során nem akkor tudod a nyelvtant, ha szabályokat vagy nyelvészeti szakkifejezéseket magoltál be, hanem akkor, ha alaposan begyakoroltad a mondatok és szavak használatát. Ha nem használnánk nyelvtant a beszédünk vagy írásunk során, akkor az emberek nehezen értenék, amit mondunk vagy írunk. A nyelvtani megegyezések alapos ismerete segít eligazodni az olyan esetekben, amikor első hallásra nem világos, hogy a beszélő vagy író személy mire használt egy szót: mit akart kifejezni.


Eredet [nyelvtan < nyelv + tan]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 331 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)