Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Misztikus szó jelentése

misztikus (melléknév)

1. Titokzatos, rejtélyes; az emberi elme számára megmagyarázhatatlannak látszó (dolog, jelenség, hely).

Az asszony férje misztikus körülmények között tűnt el. Az európaiak számára Japán misztikus országnak tűnik.


2. Érthetetlen, homályos (elgondolás, magyarázat, jelenség), aminek értelme nem fogható fel, nem deríthető ki.

Az egészséges táplálkozás titkát egy csomó misztikus elképzelés szövi át. Az új közgazdasági témájú könyv egy csomó misztikus magyarázatot tartalmaz a gazdaság működéséről.


3. Vallási, filozófia: Isteni titkokon alapuló (elképzelés, szemlélet, módszer), ami egyrészt az istennel való titokzatos egyesülésre, másrészt az adott tan rejtélyes tartalmára vonatkozik, azzal kapcsolatos, ahhoz tartozó.

A kereszténység misztikus oldala böjtölést, és imával teli elmélkedést jelent. Az iszlám misztikus írásai a szufizmusban találhatók meg. A buddhizmus misztikus tanításának leginkább a tibeti lámák a tudói.


4. Vallási, filozófia: Isteni titkokkal foglalkozó (személy, csoport), aki természetfölötti beavatás részese, vagy az igyekszik lenni.

A misztikus szerzetes a világtól elzárva, egy barlangban él magányosan. A misztikus vallási rend követői egész életükben magányosan élnek, mert úgy tartják, hogy csak egyedül ismerhetik meg isten valóságát. A misztikus filozófushoz messze földről érkeztek tanítványok.


Eredet [misztikus < latin: mysticus (rejtelmes) < görög: müsztikosz (titkos) < müo (elzár)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 62 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)