Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ment szó jelentése

ment (ige I. )

Rescue.jpg

1. Veszélyből kiszabadít; bajból, szorult helyzetből biztonságos helyre visz egy személyt, élőlényt, tárgyat, dolgot.

Az önkéntesek mentik az árvízben bajba jutottakat. A gazda menti a learatott termést a rossz idő miatt. Helikopterrel mentik a bajba jutott tengerészt.


2. Bajtól óv; megszabadítani igyekszik egy fenyegető veszélytől, bajtól, pusztulástól; óv egy rossz szándékú személytől, káros körülménytől egy másik személyt, élőlényt, tárgyat, dolgot.

Az anya gyermekét menti a bajban. Isten mentsen!


3. Gólhelyzetet elhárít egy labdajátékban, főleg labdarúgásban; a játékban használt labda kapura rúgását, dobását ügyes mozdulattal kivédi, hárítja.

A hátvéd magabiztosan ment a mérkőzés elején. A vízilabdában a védő játékos egy benyúlással menti a kapura lövést.


4. Átvitt értelemben: Egy vád ellen véd egy személyt; vád alól tisztáz vagy tisztázni igyekszik; egy tény, körülmény a védelméül szolgál.

A tanú vallomásával menti a vádlottat. Az ügyvéd védőbeszédében a körülményekre hivatkozva menti ügyfelét a felhozott vádak súlyossága alól.


Eredet [ment < középmagyar: menekít < menekedik]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 229 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)