Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mágia szó jelentése

(Magia szócikkből átirányítva)

mágia (főnév)

1. Bűvésztrükkök; megtévesztő és ámulatos látszatok keltése, amelyek nyilvánvalóan lehetetlenek, általában szórakoztatás céljából.

A színpadon mágiának tűnt, ahogy a kettéfűrészelt nő újra feláll és teljesen sértetlen. A bűvész újabb mágiára készül: eltünteti a nőt.


2. Hihetetlen ügyesség, megmagyarázhatatlanul magas képesség, tehetség.

A balett-táncos mozgásának mágiája elkápráztatta a közönséget. Tiszta mágia, ahogy a művész gitározik.


3. Titkos tanok rendszere és gyakorlata, amelynek segítségével az alkalmazó személy tudományosan nem magyarázható (természetfölötti) erőket alkalmaz akaratának megvalósítása érdekében.

A mágia a világ felett álló titkos hatalmakkal lép kapcsolatba. Az a személy, aki mágiát használ, úgy tesz, mintha befolyása lenne ezekre a rejtett erőkre. A mágiát nem lehet természettudományos rendszernek tekinteni.


Aranyasszony.jpg

4. Természetfölötti erők használata lehetetlen dolgok megtételére, azok felidézése, illetve az emberek szolgálatába állítása; varázslás, varázslat.

Egyes természeti népek mágiát használnak gyógyításra. A szerelmes lány mágiát hív segítségül, hogy a szerelme hűséges maradjon hozzá.


5. A szándék és a hit megnyilvánulása, amely a személy szellemi képességeinek bizonyítéka és használata céljai elérése érdekében.

A halálos kórból az ember saját mágiáját használva képes kigyógyulni. A lélekerő mágiáját csak jóra lehet használni, mert ez felel meg az ember igazi alaptermészetének.


Eredet [mágia < mág(us) + -ia (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 50 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)