Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Fogalmi szó jelentése

fogalmi (melléknév)

Fogalom2.jpg

1. A megértett lényeget tükröző. A tömeg, plusz jelentéstartalom ismeretére kiterjedő. Egy dologról tiszta és általános értelmű megértést mutató (gondolat, megértés), amely független a hozzá kapcsolódó képektől.

Az „alma” fogalmi megértése egy kerek gyümölcsöt juttat eszünkbe, bármelyik nyelven is mondjuk ki. A fogalmi gondolkodás a feltalálók legjobb eszköze.


2. A gondolat lényegét átadó. Egy dolog formájának és működési elvének ismeretét biztosító (leírás, meghatározás), amely általános elképzelést ad a világ egyetlen tárgyáról, dolgáról vagy változásáról, és ennek használatáról, vagy az ezzel okozható hatásokról.

A fogalmi magyarázat alapján az ember képes elvégezni a szükséges feladatokat. A tankönyvek egyik feladata pontos és egyszerű fogalmi meghatározások leírása.


3. Érzékeléssel nyert (tudatosság). A személy tapasztalatain keresztül felhalmozódott (tudás), amely alapján dönt, cselekszik és érez; amely alapján kialakítja az elgondolásait, kezeli az életét, viszonyul a dolgokhoz.

A járni tanuló gyerek fogalmi elképzelést szerez a szobában levő tárgyakról. A közös játék során a gyerekekben kialakul a barátság fogalmi tapasztalata.


4. Elgondoláson alapuló. Nem látható tárgyakkal vagy mozgásokkal, hanem egy elvont jellemzővel kapcsolatos, amely csupán egy kiemelt tulajdonságot vesz figyelembe.

A fogalmi jelentésű szavakat nehezebb kitalálni, mint a tárgyakat. Egy zavaros fogalmi elgondolás nem elég a munkádhoz, hanem pontosan értened kell, mit csinálsz.


Eredet [fogalmi < fogal(o)m + -i (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 128 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)