Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bohém szó jelentése

(Bohéme szócikkből átirányítva)

bohém (főnév)

Bohém.jpg

Könnyelmű életvitelű személy. Rendszerint festő, színész vagy írói hajlamú ember, aki rendezetlen, nemtörődöm, könnyelmű életmódot folytat, hangulatai szerint cselekszik, társadalmi formákra, szabályokra keveset ad, de kedves és jószívű.

A festőművész javíthatatlan bohém volt, mivel a képeit alig vitték, baráti kölcsönökből élt. A szülők nem nézik jó szemmel, hogy a lányuk egy bohémhoz ment feleségül.


Eredet [bohém < francia: bohéme (felelőtlen < vándorcigány) < Bohéme (Csehország, mert innen érkeztek cigányok Franciaországba) < latin: Boiohaemum (a mai Csehország területének neve) < kelta: boii (törzsnév; „harcos”) + haimaz (otthon)]bohém (melléknév)

1. Felelőtlen életvitelű (személy), aki könnyelműen, a hangulatai alapján dönt; rendezetlen életvitelű.

Az ifjú művészekre jellemző, hogy bohém emberek. Az idősödő festő még mindig bohém művész hírében állt.


2. Könnyelmű személyekkel kapcsolatos (gondolkodásmód, életvitel); rájuk jellemző vagy emlékeztető (dolog).

A bohém gondolkodásmód nagyon tetszik a fiataloknak. Ahhoz, hogy valaki bohém életet éljen, jó ha van egy mindezt pénzelő nagybácsi.


Lezárva 7K: 2011. április 16., 14:03
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)