Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Asszír szó jelentése

asszír (főnév)

Asszír.jpg

1. Közel-keleti nép, amely az i. e. 3. évezredtől kezdve a mai Közel-Kelet északi részén él Törökországtól és a Kaukázustól délre levő területen.

A mellékelt képen az asszírok főistene Assur látható. A mai asszírokat szíreknek is nevezik.


2. Közel-keleti ember, főleg férfi, aki a Közel-Kelet északi részén él, vagy innen származik.

Egy asszír ma arabul beszél. Az ókorban az asszírok félelmetes harcosok voltak. A mai Szíria lakosai az ősi asszírok utódainak tartják magukat.


3. Ókori közel-keleti nyelv, amely az akkád nyelv egyik változata volt.

Az asszír az egész Közel-Keleten jól ismert lett, amikor a legnagyobb lett az asszír birodalom. Az asszír mára már kihalt nyelv.


Eredet [asszír < akkád: Assur (az asszírok fővárosa)]asszír (melléknév)

1. Közel-keleti (nép, ember), aki az i. e. 3. évezredtől kezdve a mai Közel-Kelet északi részén él Törökországtól és a Kaukázustól délre levő területen, vagy innen származik.

Egy mai asszír ember arabul beszél. Az ókorban az asszír harcosoknak félelmetes hírük volt. A mai Szíria lakosai az ősi asszír nép utódainak tartják magukat.


2. Közel-keleti emberekre jellemző (tulajdonság, szokás); velük kapcsolatos (dolog); általuk lakott (terület); onnan származó vagy róluk elnevezett (termék, tárgy, dolog).

Az ókori asszír birodalom a mai Törökország déli részét is magában foglalta. Az ókorban félelmetesek voltak az asszír harci kocsik.


3. Ókori közel-keleti (nyelv), amely az akkád nyelv egyik változata volt.

Az asszír nyelvet az egész Közel-Keleten jól ismerték, amikor a legnagyobb lett az asszír birodalom. Az asszír nyelv mára már kihalt.


Lezárva 7K: 2014. június 2., 09:33

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)