Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Politika szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2024. április 10., 19:53-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

politika (főnév)

1. A társadalom vezetésének tudománya. Az a tudomány és gyakorlat, illetve az ezzel összefüggő elvek és ezek alkalmazásának a rendszere, amelynek segítségével egy társadalom minden tagja számára elérhető az észszerűség, a béke, a biztonság, és a közös, illetve egyéni célok felé haladás.

A politika a humán tudományok része. A politika nem képes működni az elme észszerűséget hozó tudománya nélkül. A szócikk megírásának idejéig az ember még nem fejlesztette ki a politika tudományát, ez még a jövőre vár.

Politician.jpg

2. A hatalom eszköze. A társadalom irányítására, az elit hatalmának gyakorlására szolgáló öt fő tevékenység (politika, média, pénzügy, fegyveres erők és titkosszolgálatok) közül az, amely látszólag a fő döntéseket hozza. A törvénykezést, közigazgatást és gazdaságot irányító hatalmi szervek összessége, amelyeken keresztül az ország működését és változásait kézben tartják.

A társadalomban ma megfigyelhető politika egyre erkölcstelenebb. A politika elhiteti az egyszerű emberekkel, hogy van beleszólásuk az ország működésébe, holott ez a megtévesztés csak őket hibáztatja a fejük felett hozott döntésekért. A politika szereplői is csak felolvassák a bejelentéseket, mint bármely tévébemondó.


3. A társadalom irányításának a tárgya. A társadalom egészének, csoportjainak, illetve a benne élő egyének életének irányításával, befolyásolásával foglalkozó elvek és gyakorlatok összessége.

A szegényekkel kapcsolatos mai politika a segélyek nyújtásán alapszik. A művelődéspolitika nem képes megoldani a kultúra fejlődését a társadalomban. A bankok hitelpolitikája felelőtlen pénzügyi helyzetek kialakulását segíti elő állami és egyéni szinten is.


4. Átvitt értelemben: Vélemény és cselekvésmód. Egy személy vagy csoport másokkal kapcsolatban kialakított, gyakran hátsó gondolatokkal, előítéletekkel befolyásolt véleménye, magatartása, eljárása, cselekvésmódja.

A lakosság többségénél a társadalomban élő kisebbségek megítélésének, és kezelésének politikáját rendkívül befolyásolja a média által kialakított – akár hamis vagy önkényesen eltúlzott, egyoldalúan beállított tényeken alapuló – vélemények sokasága. Még a gyerekek különböző csoportjaiban is megfigyelhető, hogy a közülük kiemelkedő hangadók politikája hogyan befolyásolja a többiek véleményét, és ez hogyan járul hozzá vezető szerepük megerősítéséhez.


5. Átvitt értelemben: Ravaszság, furfang. Leleményes ravaszsággal kieszelt ötlet, végrehajtási mód egy bonyolult, nehéz dolog megoldására, elvégzésére.

A titkárnő ügyes politikával bármit el tud érni a főnökénél. Az asszony politikával érte el a férjénél, hogy az megvegye számára a bundát.


Eredet [politika < görög: politész (a városállamra tartozó) < polisz (városállam, polisz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 206 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)