Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ittas szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2015. május 2., 06:36-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

ittas (melléknév)

Drunk.jpg

1. Sok szeszes italt ivott (személy), aki az alkoholos ital hatására nem ura önmagának, és úgy viselkedik, ahogy józan állapotban nem szokott.

Egy ittas kerékpáros balesetet okozhat. Az ittas autóvezetőtől elveszik a vezetői engedélyt.


2. Nem teljesen józan (személy), akinek a megváltozott viselkedésén, gondolkodásán már látszik az elfogyasztott alkoholos ital hatása.

Az ittas dolgozó nem kezdheti el a munkát. Ittas tanár nem taníthat az iskolában.


3. Szeszes ital befolyása alatt álló személyre jellemző (állapot, megnyilvánulás, viselkedés). Ilyen állapottal kapcsolatos (tett).

Ittas állapotban nem lehet gépkocsit vezetni. Az ittas beszéd gyakran kötekedő.


4. Átvitt értelemben: Mámoros elragadtatás állapotában levő (személy), aki nem vesz tudomást a valós körülményekről, tényekről.

A szerelemtől ittas pár számára egymáson kívül megszűnik minden más. A dicsőségtől ittas hadvezér a csapatok élén vonul be a városba.


Eredet [ittas < i(vo)tt + -as (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)