Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Behurcol szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 13., 18:47-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali 2014. szeptember” → „Lezárva: 2014. szeptember”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

behurcol (ige)

Behurcol.jpg

1. Nehéz terhet bevisz erejét megfeszítve egy belső vagy zárt helyre; magával bevonszol, becipel egy súlyos személyt, tárgyat, dolgot.

A férj behurcolja a felesége csomagjait a lakásba. A sebesült katonát behurcolja a vállán a bajtársa a kötözőhelyre. A rakodómunkás a vállán behurcolja a zsákokat a raktárba.


2. Erővel bevonszol egy ellenkező akaratú személyt egy belső vagy zárt helyre.

A gyanúsítottat behurcolja a rendőrség az őrszobára. Az anya behurcolja a toporzékoló gyerekét a házba.


3. Egy országba, területre behoz külföldről vagy más vidékről káros rovart, kórokozót hordozó élőlényt, kórokozót, betegséget, és a környezetében elterjeszt, megtelepít.

A gyerek az iskolából behurcolja a családba az influenzát. A burgonya kártevőjének számító krumplibogarat Amerikából hurcolták be Európába.


Eredet [behurcol < be- (igekötő) + hurcol]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)